Foto: Anthony Easton – Flickr under CC-lisens

En nyttig romduk

Romduken som ble utviklet av NASA finnes nå i mange førsthjelpspakker og har reddet mange liv. Ofte har du sikkert sett personer på skadesteder eller etter ulykker og terrorhandlinger pakket inn i aluminiumslignede tepper. Slike tepper hindrer varmetap og kan forhindre at skadede og traumatiserte personer utvikler sjokk. Etter idrettsarrangementer som maratonløp får ofte utøvere et slikt teppe rundt skuldrene. Dette er også for å hindre varmetap, så snart utøveren slutter å løpe er faren for varmetap stort og en romduk over rundt kroppen vil forhindre at det skjer.

Romduken brukes av alt fra fjellklatrere, til kirurger og astronauter.

Space blanket er supert produkt som kan redde liv, spesielt når det gjelder å hindre nedkjøling av skadede personer. Teppene er laget av det samme materialet som brukes på romferder. Romduken ble utviklet av NASA i 1964. Duken er laget av et tynte lag plast, som oftest PET-film belagte med en metallisk reflekterende hinne som enten er gull eller sølvfarget. Belegget kalles metallissert polytylentereflektat (MPET),

Som overlevelsesteppe har duken mange funksjoner. Den holder kroppsvarmen inne og siden den er vann- og vindtett holder den elementene ute. Det er imidlertid viktig å merke seg at romduken ikke hindrer varmetap som følge av av varmeledning. Du skal derfor ikke pakke en person inn i duken og legge han eller hun direkte på bakken. Om den skadede må ligge er det viktig å ha et isolerende lage mellom personen og bakken.

NASAs romduk har fått mange funksjonsområder og mange navn: Mylarteppe, termiskteppe, førsthjelpsteppe, alu-teppe, aluminiumsteppe, varmeduk og så videre. (Teppet ser ut som om det er laget av aluminium, men det er det altså ikke.) En Space blanket brukes først og fremst i nødssituasjoner for å forhindre varmetap og nedkjøling. Materialet har mange fordeler,  det veier nesten ingen ting, og holder seg mykt og fleksibelt selv i svært lave tempraturer.

Din Space Banket kan også brukes til følgende:

  • Solskjerming – teppet  er reflekterende.
  • Signalisering – den blank overflaten er ypperlig til å lage signaler med
  • Nødtelt eller improvisert tilfluktsrom – duken er vanntett og vindtett
  • Underlag under et telt
  • Inne i en sovepose under kalde forhold for å hindre varmetap og kondens
  • Som isolasjon – hvis du er fanget i bilen eller et lignende lukket rom. Dekk vinduer og åpninger med duken for å hindre varmetap grunnet varmestråling.

Slik bruker du varmeteppet på skadede eller syke personer:

Pakk teppet godt rundt pasienten, Bruke gjerne tape for å lukke teppet. (Tape følger ikke med teppene i utgangspunktet). Dersom pasienten forventes å bli liggende ute lenge er imidlertid produktet ikke ideelt.

Dette er ikke et ideellt produkt der pasienter kan forventes å ligge utendørs i lengre tid.

NB – brenner meget godt

Materialet i duken er asvært brennbart, så det er viktig å holde det unna åpne flammer.

Historie

Nå for tiden blir overlevelsesteppene masseprodusert og de er tilgjenglige for en rimelige penge. Imidletid er dette et høyteknologisk produkt som ble benyttet på romstasjonen Skylab da denne begynte å bli overopphetet. NASA var bekymret for at utstyr og matrasjoner skulle bli ødelagt og for at det skulle utvikles giftige gasser. Tempraturene på stasjonen steg til så mye som 54 grader celsius. Selskapet National Metallizing hjalp NASA med å utvikle et materiale som skulle sørge for effektiv solskjerming. Det ble utviklet en reflekterende parasoll som personalet på romstasjonen plassert over over toppen av stasjonen. Parasollen virket, den reflekterte varmen og holdt temperaturen på romstasjonen normal. Materialet kan brukes både til å holde varme inne og ute.

Nå om dagen holder Space blankets pasienter varme under operasjoner, de er standardutstyr i førstehjelpspakker, og teppene deles ut under katastorfer. De store fordelen med disse teppene er at de både er lette og rimelige.

Oppsummering

En overlevelsesteppe i form av Space blanket kan forhindre at du blir alvorlig nedkjølt i en krisesituasjon. Teppene egner seg ikke godt for personer som blir liggende skadet på bakken i lengre tid, teppe forhindrer ikke varmetap som følge av varmeledning fra bakken. Tape kan med fordel benyttes for å holde varmeteppet godt på plass. Space blankets er veldig lette og rimelige – de bør finnes som en del av førstehjelpsustyr til de fleste situasjoner og det er lurt å ha et par stykker liggende i bilen i tilfelle ulykker eller andre nødsituasjoner. Skal du ut i villmarken har teppet mange bruksområder og det er lett å ta med seg i sekken. På dagsturer kan du putte det i lommen som en ekstra sikkerhet.

Hvordan lage nødly med Space blanket:

Les mer om hvordan Space blankets virker her >>