En samling av lommekniver – By Alexander Rushing from Montgomery, Alabama, USA (CC BY 2.0 )

Fra enkel foldekniv til multiverktøy med nesten alt

Roman pocket knife Roman Gellep Germany

Lommekniv fra romertiden


Begrepet multi-tool eller multiverkttøy brukes om et bredt spekter av produkter. Felles for dem alle at de består av ett redskap som inneholder mange ulike verktøy. De ulike verktøyene kan foldes inn og ut av forskjellige typer håndtak etter behov. Et multi-tool er kort sagt en enhet med flere ulike funksjoner.

Lommekniven er en gammel oppfinnelse
Lommekniver fantes allerede i tidlig jernalder. En lommekniv med benhåndtak som kan dateres til 6-500 år f.kr er funnet i Østerike. Disse knivene hadde riktignok ikke foldbart blad, noe som regnes som kjenntegnet på en moderne lommekniv, men fra romertiden er det funnet lommekniver med foldbare blader.

Muligheten til å folde inn knivbladet er veldig praktisk siden du kan ha med deg kniven i en jakk- eller bukselomme uten at du risikerer å skade deg eller at eggen blir sløv. I USA tok Hans Christian Nilson pantent på en enkel lommeknv i 1874 og Sverige fikk Johan Engström patent på en lignende kniv i 1882.

Etter hvert ble det utviklet mer avansert lommekniver, ofte med to knivblader og dessuten med andre foldbare verktøy. Vanlig verktøy er blant annet saks, sagblad, bokseåpner, flaskeåpner, korketrekker, neglfil og tannpirkere. Det er mange leverandører som lager multifunksjons lommekniver og det finnes utallige varianter og varianter som er spesialisert for ulike sporter og bruksområder, fra sykling til golf og fiske.

Swiss-army-knives-lommekniver

Et utvalg Swiss Army Knives By D-M (Own work  (CC BY-SA 3.0 de ), via Wikimedia Commons

Swiss Army Knives
I 1891 leverte knivmaker Karl Elsener den første bestillingen på 15.000 lommekniver til den den sveitsiske hæren. Lommenkniven var et skikkelig multiverktøy med ett knivblad, syl, boksåpner og skrutrekker. Elsner utviklet lommekniven videre og fant opp et fjærsystem som gjorde at redskapene kunne foldes inn på begge sider av håndtaket i stedet for bare på den ene siden som på den første modellen. Den nye kniven fikk et ekstra knivblad og dessuten korktrekker. 1890-modellen ble kalt The

De røde lommeknivene eller multiverktøyene som kalles Swiss Army Knives er uten sammenligning verdens mest kjente lommekniver. Knivene ble svær populære i USA fordi amerikanske soldater etter andre verdenskrig i stor skala tok med seg lommeknivene hjem som suvernirer. Det var også amerikanske soldater som begynte å kalle knivene Swiss Army Knives, de klarte ikke å utale det tyske navnet Offiziersmesse. Navnet ble sittende og Swiss Army Knives med det hvite korset på rød bakgrunn som loge er en av verdens mest kjente merkevarer.
Les hele historien om utviklingen av Swiss Army knives her

Kraftige og mer robuste multi-tools fra Tim Leatherman

I 1983 skjedde en spennende utvikling da Tim Leatherman solgte det første settet av Pocket Survival Tool. Leathermans Multi-tool er kraftigere og mer robust enn lommeknivtypen. I stedet for at verktøyene foldes inn i skaftet har et slikt multi-tool todelt skaft som foldes rundt verktøyene ala en balisong eller batangakniv. Denne typen muli-tool er for stor for til å passe i de fleste lommer og leveres gjerne med en veske eller ring til å feste i beltet.

Leatherman har blitt et begrep svært mange kjenner. Etter hvert har mange andre leverandører også produsert denne typen multiverktøy. Ofte blir verktøyene kalt Leatherman uansett hva de egentlig heter. Merkenavnet har blitt et substantiv nesten på linje med hoover.

Tim Leatherman forteller selv om arbeidet med å utvikle Leatherman Multi-tool
(Dette er en veldig spennende gründerhistorie om en dyktig og utholdende mann som fikk en god idé og satset på den. Tim Leatherman møtte mange hindringer men gav ikke opp lyktes over all forventning.)
Dagens moderne multi-tools er standardutrustning i mange sammenhenger for praktisk anlagte mennesker. Håndverkere går sjelden noe sted uten å ha med seg sitt multiverktøy og en lommekniv med mange verktøy eller et multiverktøy av Leatherman-typen er som oftes med på villmarkstuer og ekspedisjoner. Disse verktøyene kan løse svært mange oppgaver og problemer i en fei.

De siste årene har det dukket opp en masse ulike multi-tools som inneholder helt nye gjenstander og verktøy. Nå for du multi-tools som nærmest kan erstatte hele verktøykassen. Du kan få multifunksjonsverktøy som inneholder ting som hammer, water, LED-lys, lighter, målebånd og mye mer.