Fast-roping

Ved hjelp av Fast Rope kan militære mannskaper fire seg meget raskt ned fra et helikopter. Mannskapet er ikke festet til tauet og tauet er normalt heller ikke festet på bakken, men det finnes Fast Ropes med festemuligheter for nedfiring til skip i bevegelse.

Fast Rope-teknikken og systemet kalles også for Fast Rope Intersertion Extraction System (FRIES). Det er en teknikk for nedfiring av mannskap med tykke tau fra et helikopter til skip eller andre steder der helikopteret ikke kan lande. Fast-roping er spesielt nyttig for marinetropper med behov for å borde skip.

Marlow Ropes LTD utviklet de første Fast Ropes i samarbeid med de britiske spesialstyrkene i forbindelse med Falklandskrigen. Dagens Fast Ropes er videreutviklet og er flettede tau med et mønster mønster som gir godt grep. Tidligere holdt førstemann tauet for nestemann som firte seg ned, dette gjøres ikke lenger.

Å bruke Fast Rope-teknikken er farligere, men langt raskere enn rappellering, der personalet knyter seg ikk i tauet.

Fast Rope-teknikken går ut på at personalet holder seg fast i tauet med varmebestandige hanser og med føttene og sklir ned langs tauet. Flere kan sågar skli ned det samme tauet samtidig, så sant avstanden mellom hver person er rundt tre meter. Dette for at førstemann skal rekke å komme seg unna før andremann. Tauet som brukes må være 40 milimeter tykt, noen har ekstra vekt for at tauet ikke skal svaie for mye.

Marlow Ropes LTD har nå utviklet teknologien videre med å lansere en brems til sine Fast Ropes. Med Fast Rope Rack kan også utrenet personell nå enkelt fire seg ned fra et helikopter på en trygg måte.
Les mer om Fast Rope Rack her >>

Se video her: