Egenberedskap er viktig både for deg og for samfunnet

Myndighetene sendte i 2018 ut en brosjyre til alle norske husstander med råd om egenberedskap.
Her kan du laste ned brosjyren.

Hvorfor er egenberedskap viktig?

«Når samfunnet rammes av en stor hendelse eller krise, må hjelpen først ut til de som trenger det aller mest. Jo flere av oss som er i stand til å ta vare på oss selv og hjelpe de rundt oss ved en hendelse, jo bedre rustet står vi som samfunn. Sammen er vi forberedt!»

Cecilie Daae, direktør i DSB

Les mer på nettsidene til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Slik dekker du grunnleggende behov i en krise:

Vann
Du trenger minimum tre liter vann per person per døgn. Lagring og oppbevaring kan være et problem. Husk at vannet må være rent og trygt å drikke. Til 72 timer (tre døgn) trenger du ni liter vann per person. Vannet bør lagres på et kaldt og mørkt, men frostfritt sted og det må byttes ut en gang i året.

Et godt alternativ er Seven Oceans – Emergency Drinking Water med 5 års holdbarhet. garantert uten bakterier og pakket trygt og slik at det er enkelt å oppbevare.

Mat 

Du bør ha nok nødproviant i boligen til alle som oppholder seg der for tre døgn. Tenk igjennom hvordan du du skal tilberede maten dersom du mangler mat og vann. Husk at også kjæledyr trenger mat.Red Cross Ration

Ha gjerne litt ekstra matvarer med lang holdbarhet i huset, som tåler å lagres i romtemperatur og som kan spise uten varmebehandling.Gode eksempler er er knekkebrød, hermetikk, turmat, energibarer, tørket frukt, sjokolade og nøtter.

Du kan også ha et lager med spesiell nødproviant. Josi Tech har flere ulike varianter med nødproviant.

Varme og lys

Mange boliger har strøm som den viktigste eller eneste kilden til oppvarming.

Derfor er det viktig å tenke over hvordan du kan holde varmen ved strømbrudd. Har du vedovn eller peis er det jo greit, bare du sørger for å ha nok ved. Andre alternativer er gass- eller parafinovner beregnet for innendørs bruk. husk brensel.

 • Gass- eller parafinovn – sjekk at den er i god stand og beregnet for innendørs bruk.
 • Varme klær, pledd og soveposer.
 • Fyrstikker eller lighter – stearinlys
 • Avtale med naboer, familie eller venner om å gi deg husly.
 • Kokeapparat og brensel til dette

Crusader Cooking System og Fire Dragon Fuel er et ideelt kokeapparat,

Vi har også ulike survival kits som for eksempel 72 Hour Home Survival kit
Slike overleyvelsessett kan inneholde forskjellige ting. Noen eksempler er: kokeapparat, nattlys, flint striker, førstehjelpsutstyr, ståltrådsag, fallskjermline, space blanket, nødsovepose, våtservietter og så videre. Ta en titt på de ulike settene, Hand Warmers - praktiske håndvarmere

Vi vil også anbefale å ha  godt med varme klær tepper, soveposer og så videre. Hånd- og kroppsvarmere kan også være til god hjelp dersom det blir kaldt.

Lys er også lurt å ha – light sticks er nødlys som ikke trenger batterier, varer i 12 timer og er svær lette å bruke. Lommelykt og hodelykt kan også våre godt å ha – se lys, lykter og nødlys.

Medisiner og førstehjelp
Er du avhengig av legemidler eller medisinske hjelpemidler, må du snakke med din lege eller apotek om muligheten for å ha en ekstra beholdning, men husk å sjekke holdbarheten. Alle bør ha førstehjelpsutstyr i hjemmet og ikke minst kjenne til førstehjelp. Meld deg på kurs. 

Dette bør du ha hjemme:

Hygiene

Uten vann og varme og ikke minst dersom toalettet ikke virker kan hygiene bli en utfordring. Det er viktig at dere er ekstra oppmerksomme på dette i en nødssituasjon – dårlig hygiene kan raskt føre til sykdommer.

Våtservietter og antibakteriell håndsprit er viktig å ha i huset. Det samme er toalettpapir og tørkepapir.

Noen råd:

 • Vask deg hver dag så godt det lar seg gjøre, spesielt etter toalettbesøk og før matlaging.
 • Du bør ha våtservietter og antibakteriell hånddesinfeksjon.
 • Hold boligen din ryddig og ren.
 • Dersom vannklosettet ikke kan benyttes, må du ha planlagt alternativer. Alternativet kan være en bøtte med doble søppelsekker i og gjerne litt kattesand som absorberer både fukt og lukt.

Informasjon
Dersom strømmen og mobilnettet er ute av drift kan det bli utfordrende å få ta i informasjon. Det finnes varslingssystemer  – tyfoner, også kalt flyalarmer som skal varsle om akutt fare. Dersom alarmen går skal skal du umiddelbart søke informasjon. Det er NRK P1 som er beredskapskanalen i Norge. Det er viktig at du forholder deg til NRK P1 i en krisesituasjon som kan være uoversiktlig – og der enkelte kan ønske å spre feilinformasjon.

Det er derfor viktig at alle husstander har en DAB-radio som går på batterier og at dere har et ekstra sett med batterier tilgjengelig.Har du bil tilgjengelig kan bilen være et sted å lytte til radio og dessuten lade mobiltelefonen. Ha alltid billader i bilen. I huset bør du ha en fulladet powerbank til lading av telefon, nettbrett og laptoper.

Sjekkliste over hva du bør ha i huset: 

 • to pakker knekkebrød per person
 • en pakke havregryn per person
 • tre bokser middagshermetikk eller tre poser tørrmat per person
 • tre bokser med pålegg med lang holdbarhet per person
 • noen poser tørket frukt eller nøtter, kjeks og sjokolade
 • medisiner du er avhengig av
 • ved-, gass eller parafinovn til oppvarming
 • grill eller kokeapparat som går på gass
 • stearinlys, lommelykt med batterier, parafinlampe
 • fyrstikker eller lighter
 • varme klær, pledd og sovepose
 • førstehjelpspakke
 • batteridrevet DAB-radio
 • batterier, batteribank og mobillader til bilen
 • våtservietter og desinfeksjonsmiddel
 • tørke-/toalettpapir
 • litt kontanter
 • ekstra drivstoff og ved/gass/parafin
 • rødsprit til oppvarming og matlaging
 • jodtabletter (til bruk ved atomhendelser)

72 timer – podkast fra NRK

Vi lever i et trygt land der det meste fungerer som det skal. Men hvor forberedte er vi om en krise skulle oppstå? I «72 timer» prater Marte Stokstad og Knut Folkestad med kjente nordmenn om deres forhold til egenberedskap og finner ut hvor forberedte de egentlig er. Podkasten er en samproduksjon mellom NRK Radio og DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap).

Her kan du få høre litt om hva Silje Nordnes, Thomas Seltzer, Kadafi Zaman, Hans Olav Lahlum og Elin Ørjaseter er opptatt av når det gjelder egenberedskap og hør hva de har på sin beredskapsliste.
Her finner du alle episodene.